• Infrarood verwarming kan u tot wel 50% energiekosten besparen
  • Infrarood verwarming is goedkoop in aanschaf en vraagt weinig onderhoud
  • Infrarood verwarming is eenvoudig te installeren, zelfs in een systeemplafond
  • Geen aanleg van gas- en cv-leiding nodig, een stopcontact of stroompunt volstaat
  • Snelle opwarming direct aan direct uit
  • Alleen energie verbruik bij warmtevraag

Infrarood verwarming hoe werkt dat?

zonnestralen

Infraroodstraling is een natuurlijke manier van warmteoverdracht en vergelijkbaar met de warmte van de zon.

De zon verwarmt de aarde door infraroodstraling, de aarde geeft de opgenomen warmte vervolgens weer af aan de lucht. Infrarood verwarming werkt precies zo.De straling van infrarood verwarming bereikt objecten zoals: de vloer, muren en personen. Deze straling wordt ervaren als warmte.Vervolgens geven de objecten en personen de straling weer af aan de omgeving. Bij infrarood verwarming is er dus sprake van directe warmteoverdracht.Hoe korter de golflengte in infrarood hoe groter de energie inhoud van de straling. Per toepassing kan gekozen worden voor bijpassende lange golf of korte golf infrarood verwarming.

Infrarood verwarming en conventionele verwarming het verschil

hoe werkt infrarood

Centrale verwarming

Centraleverwarming is de meest toegepaste verwarming. Naast gebruik in woningen komt centrale verwarming veel voor in kantoorgebouwen en andere bedrijfsruimtes.

Een cv ketel warmt hierbij water op dat vervolgens via leidingen en radiatoren zijn warmte afgeeft aan de omgevingslucht. Het afgekoelde water stroomt terug naar de cv ketel zodat het opnieuw verwarmd kan worden. De opgewarmde omgevingslucht verwarmt vervolgens de in de ruimte aanwezige personen.

Luchtverwarming

Bij luchtverwarming wordt de lucht aangezogen en vervolgens via buizen of verwarmingselementen geleid. De verwarmde lucht wordt vervolgens de ruimte in geblazen om de omgevingslucht te verwarmen. Deze vorm van verwarming komt men veel tegen in bedrijfsloodsen en hoge hallen.

Vaak is het nodig de opgestegen warme lucht d.m.v. grote ventilatoren naar de werkruimte op de grond te blazen. Bij deze vorm van verwarmen wordt veel energie verspild door het verwarmen van de stijgende lucht bij het plafond. Vaak wordt het grootste deel van de ruimte dus onnodig verwarmd.

Infrarood verwarming

Infrarood verwarming verwarmt objecten rechtstreeks zonder eerst de lucht te verwarmen. De door objecten in de ruimte opgenomen infrarood stralen worden vervolgens weer afgegeven. U verwarmt dus vierkante meters in plaats van kubieke meters. Hierdoor is de werking van infrarood verwarming extra effectief en de ruimte gelijkmatig verwarmd.

Infrarood verwarming maakt gebruik van elektriciteit in plaats van gas. De gasprijzen zijn hoog en gas wordt zoals alle fossiele brandstoffen schaarser. Daarbij is het energierendement bij infrarood straling vele malen groter dan het energierendement uit gas.

Door de gelijkmatige warmteverdeling voelt infrarood verwarming ook bij lagere temperaturen zeer comfortabel aan. De combinatie van deze factoren zorgt al snel voor een besparing van 25 tot 30% op uw energiekosten. Indien u gebruik maakt van zonnepanelen kunt u zelfs “gratis” verwarmen.

Infrarood verwarming in verschillende soorten

Infrarood verwarming met korte golf

korte golf lasserKorte golf infrarood stralers zijn herkenbaar aan de rode kleur licht en bekend van terrasverwarming.

Door de korte golf straling kan de warmte niet wegwaaien. Korte golf infrarood verwarming geeft bij inschakeling direct warmte zonder opwarmtijd.

Deze korte golf infrarood verwarming kan naast buitenverwarming zeer effectief worden ingezet voor verwarming van werkplekken in hoge hallen, loodsen en productieomgevingen.

Het benodigde wattage voor het verwarmen met korte golf infrarood verwarming is erg afhankelijk van het toepassingsgebiedt en omgevingsfactoren. Denk hierbij aan hoogte en blootstelling aan bijvoorbeeld tocht en wind. Gemiddeld genomen hanteert men als vuistregel 15oo tot 2000 watt voor 25 vierkante meter.