INDUCTIEVERLICHTING

Bewezen technologie in een nieuw jasje.

De basistechnologie voor inductieverlichting werd al in 1890 aangetoond door de wetenschapper Nicola Tesla. Door het vrijvallen van patenten en doorontwikkeling van deze techniek is inductieverlichting de laatste jaren zeer levensvatbaar. De duidelijke voordelen van inductie-verlichting samen met een aantrekkelijke aanschafprijs en snelle terugverdientermijn van +/-3 jaar maken inductieverlichting een juiste keus voor vervanging van diverse lichtbronnen.

Hoe werken inductielampen.   

inductie2

Inductielampen zijn vergelijkbaar met TL lampen. Ook inductielampen bevatten gas dat eenmaal “aangeslagen” reageert met de fosfor in de glazen behuizing, hierdoor ontstaat licht. Inductielampen hebben een levensduur van tot wel 100.000 branduren wat overeen komt met 25 jaar bij 10 branduren per dag. Dit komt doordat inductie- verlichting werkt zonder gloeidraad.

Bij inductieverlichting wordt gebruik gemaakt van spoelen die een magnetisch veld opwekken. Het ontsteken van het licht gebeurt door overdracht van energie met een magnetisch veld. Van snelle slijtage aan gloeidraden is dus geen sprake. Hierdoor gaat inductieverlichting tot 10x langer mee dan traditionele gaslampen.

Inductielampen stralen licht uit in een breder lichtspectrum. Hierdoor kan het oog onder inductieverlichting beter zien dan onder traditionele lichtbronnen. Men noemt dit verbeterde zicht ook wel pupil lumen of visuele lumen en wordt aangeduid met een s/p ratio. Bij inductieverlichting neemt de lichtkracht veel minder snel af. De combinatie van deze factoren zorgt ervoor dat gemiddeld tot 50% minder stroom nodig is om voldoende licht te maken. Inductieverlichting is schakelbaar en heeft geen opwarmtijd nodig. Wanneer inductie-verlichting met sensors of een goed schakelprogramma wordt gecombineerd zal de energiebesparing nog verder toenemen.

De voordelen van inductieverlichting:

  • – Laag stroomverbruik: energiebesparing van 50% of meer en dus milieuvriendelijk.

  • – Bewezen lange levensduur:  tot 100.000 uur en dus lage onderhoudskosten.

  • – Direct aan/uit: zonder opwarm- of afkoeltijd waardoor zeer geschikt voor aanwezigheidsdetectie.

  •  Beperkte warmteontwikkeling: inductielampen ontwikkelen zeer beperkte warmte.

  • – Ontsteking bij lage temperaturen: functioneren tot -40 graden zonder verlies lichtopbrengst.

  • – Geen flikkering en verblinding: verblind nauwelijks en geeft een rustig egaal lichtbeeld.

Inductielampen zijn verkrijgbaar in ronde en rechthoekige vorm.

inductie rond

Beschikken over extern voorschakelapparaat en wordt vaak toegepast bij highbay verlichting, downlighters en plafondverlichting.

De levensduur is 100.000 branduren waarbij het licht tot slechts 15% in kracht       afneemt.

Is leverbaar in diverse wattage oplopend van 25 Watt tot 300 Watt en in diverse lichtkleuren, van warmwit licht (2700 K) tot daglicht (6500 K).

 

 

inductie recht

Beschikken over extern voorschakelapparaat en wordt vaak toegepast bij stalverlichting, gebouw verlichting, tunnellampen of straatverlichting.

De levensduur is 100.000 branduren waarbij het licht tot slechts 15% in kracht afneemt.

Is leverbaar in diverse wattage oplopend van 40 Watt tot 400 Watt en in diverse lichtkleuren, van warmwit licht (2700 K) tot daglicht (6500 K).

 


 

                                                        Neem contact op voor meer informatie